Historiek

In 1953 richtte Romain Wybo de pvba ALPACO (ALl PAckaging COmpany) op, na de overname van de Brusselse firma DE JONG & Co, die een vertegenwoordigings- portefeuille omsloeg rond afvul- en verpakkingsmachines.

Voor Romain Wybo, aan de basis een Izegemse borstelfabrikant, was het een helse uitdaging om in deze, voor hem onbekende sector een faam te verwerven. Hij spitste zich toe op de vertegenwoordiging van het Britse ALBRO fillers, vacuum afvulmachines, waarmee hij de Belgische en Noord-Franse markt overspoelde, vooral in de zuivel en de poeder wereld.

Dankzij talrijke relaties in Engeland, komt hij rond 1968 terecht in de brouwerijwereld, via de vertegenwoordiging van het Engels bedrijf “COLDFLOW”, fabrikant van bierkoelapparaten.

Al vlug komt de stap naar een klein assemblage atelier, waar de bierkoelers op maat van de Belgische markt gefabriceerd worden.

In 1972 komt Romain Wybo, via een relatie, in contact met het nog jong bedrijf SERAC (Société d’Etude et de Réalisation d’Appareillage de Conditionnement), fabrikant van gewicht afvulmachines. Al gauw nam deze nieuwe technologie de overhand op verouderde afvulmethodes zoals volumetrische vullers, vacuum afvulmachines of flowmeters.

In 1975 komt zoon Roderic in de zaak.. Roderic Wybo spitste zich in de beginfase vooral toe op de ontwikkeling van de bierkoelapparaten met de introductie van de eigen merknaam “ALPACOLD”, terwijl vader Romain actief bleef in de verkoop van de SERAC afvulmachines.

Rond 1985 trok vader Romain zich geleidelijk terug uit de zakenwereld en het werd voor zoon Roderic en zijn echtgenote een drukke zakenperiode. Dit leidde tot de verkoop in 1991 van de afdeling “Bierkoel- en flessenkoelapparaten” aan het Finse HARTEK. In hetzelfde jaar kreeg ALPACO de exclusieve SERAC vertegenwoordiging voor Nederland, wat betekende dat ze Benelux-agent werd voor SERAC.

Terwijl de SERAC activiteit voor Roderic Wybo het grootste deel van zijn beroepsactiviteit betekende, kwam er voor ALPACO ook business bij omtrent alu-sealdeksels en RVS-spanklemringen.

In mei 2006 vervoegde kleinzoon Sam Wybo de firma ALPACO. De samenwerking “Roderic en Sam” heeft veel synergie teweeg gebracht met als gevolg dat de Alpaco zich richt op meerdere oplossingen voor het vullen en sluiten, naargelang de behoefte. Zo bieden we naast Serac roterende gewichtsvullers ook ELMAR volumetriche afvulmachines, NOVA cupfillers alsook ALWID lineaire en intermittent roterende vullers voor de lagere capaciteiten. Voor drums en vaten kan Aicrov de juiste oplossingen bieden, op maat.

In 2013 verhuist Alpaco met zijn kantoren, van Izegem naar Tielt, om zo iets dichter bij zijn klanten te staan en uit te kunnen breiden.

Alpaco blijft ook zijn netwerk uitbreiden met partijen als ETT-Benelux en Engisol (process) wat ook voor een gezonde synergie zorgt.

Deze historiek toont aan dat ALPACO een sterk familiaal verleden kent, een gezonde klantgerichte politiek volgt met een filosofie gericht naar de toekomst.

Alwid is gespecialiseerd in lineaire vulmachines, allerhande. Ze zijn heel erg sterk in chemie, sauzen, alcohol (drank) en olie, zowel eetbaar als niet eetbaar. De snelheden liggen bij Alwid eerder aan de lagere kant, tot 3.000 flessen per uur.

Ook naar sluiters, kunnen ze een heel grote range bieden, flexibel inzetbaar, zowel gewone draaidoppen, pilferproof, kurk, Twist-off, kan allemaal, vaak nog in één gecombineerde oplossing.

Alwid kan ook complete lijntjes aanbieden, door het samenvoegen van een opzettafel, een spoeler n de voeding, een etiketteermachine en een draaitafel op het einde.

Serac Logo

SERAC is al meer dan 40 jaar onze vaste partner voor afvulmachines voor vloeistoffen. Als grondlegger van de gewichtsvuller, oorspronkelijk bedoeld voor de zuivel industrie, is SERAC vandaag nog steeds wereldwijd nummer 1 voor afvulmachines in de zuivel, de meest nauwkeurige afvulmachine voor vloeistoffen en de meest betrouwbare oplossing, door hun meer dan 40 jaar ervaring! Vandaag is SERAC ook de meest voorkomende leverancier voor het afvullen en sluiten van detergenten in de Benelux. Olie, chemie, pharma en cosmetica behoren ook tot hun doelgroep, met onder andere ATEX oplossingen. Flessen vullen en sluiten gegarandeerd zonder overgewicht of schade, is de rechtstreekse meerwaarde voor uw bedrijf!

Elmar is een Amerikaans bedrijf, gespecialiseerd in het afvullen van glazen potten en blikken. Daarvoor gebruiken ze de klassieke technologie van volumetrisch afvullen, voor alle types van af te vullen producten. Grootste sterkte van dit bedrijf is de degelijkheid van de machine. Elmar is groot geworden met het maken en verkopen van onderdelen van Pfaudler vulmachines en hebben daar de basistechnologie van mee. Ook voor die machines kunnen ze nog alle onderdelen leveren. Een betrouwbare partner waar wij van Alpaco graag garant voor staan.

aicrov logo

Aicrov uit Spanje, biedt de juiste oplossingen voor het vullen en sluiten van drums en vaten. Innovatie en service zijn hun belangrijkste kenmerken. Een niche met weinig spelers, laat staan degelijke spelers, waarbij de vraag enorm is, wereldwijd.

NOVA is het onderdeel van SERAC voor het afvullen van cups. Zij zijn door SERAC overgenomen omwille van hun expertise in het afvullen van heel moeilijke producten. Creatie van speciale desserts, salades, pasta's en andere, in potjes, is mogelijk bij NOVA, hoe complex het product ook kan lijken. NOVA zorgt altijd voor een perfect resultaat, zowel voor afvullen als voor het sluiten.

ett_benelux_test-logo11

ETT-Benelux is een bedrijf waar Alpaco heel vaak mee samenwerkt, door de synergie van de aangeboden oplossingen. Onze klanten zijn heel positief over hun oplossingen, dus bevelen wij hen ook aan, waar mogelijk.